energi-och-solpaneler

Elbolag i Sverige och alla dess zoner

Det finns i Sverige flera elbolag och de kan variera i storlek från Vattenfall till ett litet och lokalt elbolag. Det finns dock stora skillnader mellan olika elbolag och flera av de mindre försöker slå sig in på nischade marknader. Det är främst de mindre elbolagen som har elavtal med 100 % grön el. Något som de flesta svenskar tycker är väldigt viktigt. Men även de större elbolagen har insett detta. Det blir allt vanligare att man kan skaffa ett elavtal med enbart grön el. Men den största skillnaden mellan elbolag är oftast priset och det är inte alltid som storleken garanterar ett bra pris. Tillexempel finns det många små elbolag som erbjuder väldigt förmånliga elpriser. För att de har bra avtal och ser till att köpa in el till bra spottpriser.

Vilket elbolag ska man välja?

Det är ingen enkel fråga att svara på då det skiljer sig från område till område. Då vi i Sverige är indelade i olika zoner kan det avgöra om man får ett bra eller dåligt pris. I norra delarna av landet så är elpriset väldigt lågt jämfört med den södra delen. Detta för att det är två helt olika zoner och det är detta som till stor del avgör priset. Då det nämligen har blivit så att de olika zonerna är egna marknader. Och där varje zons pris baseras på tillgång och efterfrågan i just den zonen. Så bor du i en zon med hög efterfrågan men med låg tillgång ökar priset och motsvarade i omvända fall.

Så att välja rätt elbolag bygger till stor del på att använda sig av jämförelsesidor som finns på nätet. Dessa kan nämligen enkelt hjälpa dig att avgöra om ditt elbolag är det bästa eller om det finns elbolag som erbjuder lägre priser. Tro inte heller att det inte spelar någon roll för det gör det.

VB Energi är ditt elbolag i Fagersta, Ludvika eller Smedjebacken. De har lönsamma elavtal för dig som privatkund och hjälper dig att hitta den billigaste lösningen. Kontakta dem om du vill ha billigare och miljömärkt el.

Hur mycket kan man spara om man byter elbolag?

Som vi redan nämnt så är det inte enkelt att svara på. Det beror på vilken zon du befinner dig i och hur mycket priset generellt sett ligger på i den zonen. Men de flesta människor som inte gjort några aktiva förändringar de senaste åren kan spara tusentals kronor per år. Detta gäller främst villa och husägare som har en betydligt högre elförbrukning än de som bor i en lägenhet.

Så om du bor i en lägenhet kanske det inte är så stora summor som du kan spara. Men om du bor i villa eller hus så kan det vara väldigt stora summor som du kan spara. Då det inte finns någon skillnad på kvaliteten på el så är det bara priset som kommer vara annorlunda. Du kommer inte heller använda någon annan elledning utan den du redan idag använder dig av. Så det kommer inte bli fler strömavbrott än tidigare om du byter elbolag. Så för slutkonsumenten så är det bara positivt att byta elbolag och samtidigt så kan man spara stora summor pengar utan någon större ansträngning.