rundballspressning

Vad finns det för kopplingar mellan skrot & rundballspressning?

Något som absolut inte är enkelt att hitta information om på nätet är rundbalspressning skrot. För vad menar man egentligen när man säger rundbalspressning skrot? Är det risken som finns att skrot kommer in i halmen när man gör en rundbalspressning? Eller menar man något annat. Det är nämligen inte riktigt helt klart vad som var avsikten. Men det kan också vara som så att det handlar om möjligheten att använda rundbalspressning för skrot. Något som inte vanligtvis är något man använder för att packa skrot med. Men som ändå är fullt användbart för detta. Men man menar troligtvis risken som finns att det kommer in skrot vid balpressning. Något som kan åsamka stor skada bland de djur som får halmen som packats i rundbalspressningen.

För den som inte känner till vad en rund bal är så är det de runda balarna som står på åkrar och fält under sommaren. Något som alla känner igen när de väl ser dessa. Men som man vanligtvis inte tänker på då de har blivit en integral del av det svenska landskapet.

Finns det en stor risk att skrot hamnar i rundbalspressningen?

Det finns tyvärr en väldigt stor risk att det hamnar skrot eller skräp i rundbalspressningen. Främst för att det finns många människor som inte tänker på vad som händer med deras skräp. Det är också en av de största anledningarna till att djur skadas men även människor. Framförallt så är det burkar som skadar då dessa kan skäras upp och bli väldigt vassa. Om ett djur då inte märker att det finns ett vasst föremål i halmen så kan det då leda till att djuret skär sig. Något som tyvärr händer alltför ofta och det är också svårt att hålla reda på om det hamnar skräp i en rund bal. Det handlar helt enkelt om för stora ytor för en bonde att hålla koll på. Så när de väl samlar ihop halmen så kan den ha legat i flera veckor och då kan skräp ha hamnat där. I bästa fall så är skräpet helt ofarligt men i värsta fall så är det något i metall som allvarligt kan skada djuren som äter halmen.

Vad ska man tänka när man gör en rundbalspressning för att undvika skrot?

Det viktigaste är att man helt enkelt försöker kontrollera fältet så noggrant som möjligt innan man gör en rundbalspressning. Något som självklart kan vara väldigt svårt. Det är som sagt väldigt stora utrymmen och skräpet kan vara väldigt litet. Om det gäller en vanlig pantburk så kan den vara tillplattad eller hoptryckt. Då är det väldigt svårt att se den och då hamnar den i halmen. Något som ni nu säkert förstår hur allvarligt det faktiskt är.

Men även spikar och annat som kommit in på åkern kan hamna i rundbalen något som precis som pantburken kan leda till stora skador. Om man har möjligheten och tillståndet att använda en metalldetektor så kan man hitta en del skrot. Men det är väldigt svårt att hitta allt även med en metalldetektor.